İZTO meclisinde 'AVM' tartışması

İzmir Ticaret Odası (İZTO) aylık olağan meclis toplantısında alışveriş merkezi (AVM) tartışması yaşandı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Haziran 2012 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Toplantıda konuşan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Limanı'nda 7 Eylül'de ihaleye çıkacak projede öngörülen AVM alanını hatırlattı. Demirtaş, "AVM'lerin açılışında kurdele tutup makas vuran kişiler şimdi 'AVM'ye karşıyız' diyorlar" dedi.

Liman projesiyle ilgili oda olarak sürecin başından bu yana çalışma yürüttüklerini, ortaya çıkan projeyle ilgili farklı kesimleri bir araya getirerek bir uzlaşı ortamı oluşturmaya çalıştıklarını aktaran Demirtaş, "Yaptığımız uyarılar sonucu planlardaki emsal düşürüldü. Buna rağmen bazı kesimler proje içinde yer alan AVM'ye itiraz ederek dava açmaya hazırlanıyor. Bu konuyla ilgili son sözü hukuk söyleyecek" diye konuştu.

AVM'nin İzmir'de özellikle Kordon ve Kemeraltı'ndaki esnafı olumsuz etkileyeceğinin iddia edildiğini belirten Demirtaş, "Oda olarak AVM'lere değil rekabeti bozan, oda üyelerini mağdur eden hipermarketlere karşıyız. İzmir'in bir alışveriş başkenti olabilmesi için AVM projelerine ihtiyaç var. Yeni yolcu limanı projesinde AVM alanı kısıtlı tutulacak. Bunun bir bölümü "duty free" olacak. Kurulacak merkez içinde de üst kategori markaları yer alacak ve çoğunlukla yolculara hizmet verecek. İhaleyi alan şirket de ticaret alanı olarak daha çok otel ve kongre merkezi yapmayı tercih edecek. AVM alanının azaltılması için bakanlık yoluyla baskı yapıyoruz. Umut ediyoruz ki, AVM miktarı azalır kongre merkezi yapılır. Çiğli'de, Karşıyaka'da, Balçova'da, Gaziemir'de açılan alışveriş merkezlerinin Kemeraltı ve Alsancak'a ne etkisi olduysa benzer etki burada da olacaktır. O AVM'lerin açılışında kurdele tutup makas vuran kişiler şimdi 'AVM'ye karşıyız' diye çıkıyorlar" şeklinde konuştu.

MECLİS ÜYELERİ SÖZ ALARAK KARŞI GÖRÜŞ BİLDİRDİ

Olağan meclis toplantısında Demirtaş'tan sonra söz alan bazı meclis üyeleri AVM alanına karşı oldukları yönünde görüş bildirdi. Meclis üyelerinden Veysi Öncel, İzmir'in AVM'ye değil müze, kongre merkezi gibi tesislere ihtiyaç duyduğunu savundu. Mustafa Kaya ise limanda da AVM açılması halinde esnafın turizmden gelir elde edemez hale geleceğini söyledi. Cengiz Yavaş, İZTO'nun AVM'nin yanında yer alması halinde üyesinin karşısında yer almış sayılacağını ileri sürdü. Üylerden Ali Şahin ise kentin değişik yerlerinde açılan AVM'lere belediyelerin ruhsat verdiğini, yolcu limanı içinde kurulacak AVM'ye karşı çıkılmasına anlam veremediğini dile getirdi.

Meclis üyelerinin eleştirilerini yanıtlayan İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş, limanın hükümet tarafından yap-işlet-devret yöntemiyle yaptırılacağını, yatırımın karşılığı olarak bir kazancın doğurulması gerektiği için AVM'nin öngörüldüğünü vurgulayarak, "Biz AVM'nin değil, kruvaziyer limanının takipçisiyiz. AVM'nin daha az metrekarede yapılması için elimizden gelen çabayı göstereceğiz" ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber